speuren_top.jpgVeld_top.jpgKytoKenji_top.jpgPim_top.jpgaxe_perro_top.jpgnjcm12_top.jpgKDD_top.jpgaxe_top.jpgandy_top.jpgnjcm122_top.jpg

Geschiedenis

FaceBook  Twitter

Jaren '70

Tekening ClubhuisOp 18 februari 1975 schreef Dhr. A.P. Stockman een brief aan de gemeente Terneuzen met het verzoek om een terrein beschikbaar te stellen voor het in clubverband af te kunnen richten van honden. In het vertrouwen dit ook te zullen krijgen vond er op 17 april in dat jaar de oprichtingsvergadering plaats. Het vertrouwen van de leden in de gemeente bleek terecht te zijn want op 24 april '75 kreeg de vereniging officieel toestemming voor het gebruik van het handboogschietterrein achter het oude Othene.
De trainingen vonden vanaf 1 mei '75 plaats op de maandag- en donderdagavonden. Al snel was er behoefte aan een onderkomen want het werd al snel drukker op de club. Het ledenaantal was van 16 gestegen tot 28. Daarom werd er in januari '76 een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een clubgebouwtje. Die vergunning kwam er en het gebouwtje kon worden gezet. Deze kantine werd in november door de wethouder van sportzaken geopend en het heeft dienst gedaan tot 1998 toen de kringgroep gevraagd werd om te verhuizen.

Net voor de opening van het clubgebouw werd door de vereniging het verzoek ingediend om aan te kunnen sluiten bij de V.D.H. Een half jaar later kwam er, na wat administratieve rompslomp, eindelijk het positieve antwoord van het Hoofdbestuur. Met ingang van 18 mei 1977 draagt de vereniging dan ook de naam V.D.H. Kringgroep "Terneuzen".

training 1977In de tussentijd waren de trainingstijden verruimd en kon er nu ook op zaterdag en zondag worden getraind. Na al dat trainen werd het toch ook tijd om al die noeste arbeid te laten bekronen met een certificaat en hierom werd op 3 september '77 het allereerste evenement georganiseerd. Het werd een VH-examen dat gekeurd werd door keurmeester Heylen. 5 honden werden er gemeld voor VH I, één voor VH II, 3 voor VH III en één voor het Speurhond-examen. Helaas slaagden er drie niet, maar voor een eerste examen was het zeker niet slecht.

Haar eerste wedstrijd organiseerde "Terneuzen" op 8 januari '78. Het was een onderlinge wedstrijd tussen de kringgroepen "Hulst", "Terneuzen" en "De Westerschelde". Deze eerste wedstrijd uit een serie van drie werd gewonnen door "Terneuzen", maar "De Westerschelde" revancheerde op eigen terrein en stond na twee wedstrijden op de eerste plaats, op korte afstand gevolgd door "Terneuzen". Jammer genoeg zijn de gegevens van de derde wedstrijd verloren gegaan en is de einduitslag onbekend.

Jaren '80

ledenfoto 1987In 1980 viel "Terneuzen" de eer om het Provinciaal Africhtingskampioenschap van Zeeland te organiseren. Na enkele africhtingswedstrijden te hebben georganiseerd in de jaren 80 vond er op 29 augustus 1987 voor het eerst een fokgeschiktheidskeuring plaats op de kringgroep. In het najaar van '87 bestond de vereniging 12,5 jaar en telde ze 32 leden. Naast africhting kwam er steeds meer belangstelling voor het exterieur van de Duitse Herder en daarom werd er in vanaf 1988 ook kynologische training gegeven.

Vanaf de jaren '90

Najaarsclubmatch 1996In 1991 werd er een Jonge Hondendag georganiseerd en vanaf 1992 heeft er ieder jaar een clubmatch plaatsgevonden. De eerste was een zomerclubmatch maar vanaf 1993 is de Najaarsclubmatch hét exterieur-evenement van Zeeland. Naast de organisatie van diverse provinciale africhtingsevenementen werd het tijd voor een eigen africhtingswedstrijd en dat werd in 1996 de ABC-wedstrijd om de Flying Dutchman Trofee. In 1998 werd het tijd voor het grotere werk. Het eerste VDH Hoofdevenement werd georganiseerd: het Nederlands Kringgroepen Kampioenschap. De kringgroep kreeg de smaak te pakken en daarom volgde in 1999 de organisatie van de WUSV-selectiewedstrijd en in 2001 nog een keer. Vervolgens vond in 2003 de Interlandwedstrijd Nederland-België plaats op het nieuwe terrein. Daarna werd het even stil, maar na 6 jaar geen Hoofdevenement meer te hebben georganiseerd komt in 2009 de klap op de vuurpijl, de organisatie van de Kampioenschapsclubmatch 2009.

PAK 2008In de tussentijd is de vereniging twee maal verhuisd, eerst voor een tussenperiode naar het "Zuiderpark", het atletiekcomplex waar de eerste drie Hoofdevenementen ook plaats hebben gehad en vervolgens naar Sportpark "Oude Vaart", de huidige locatie.

Het ledenaantal is blijven groeien, met een top van 55 leden in 1999, een klein dal in 2004 (33 leden) en zo'n 45 leden in 2008. Eén van de huidige leden is er al bij vanaf het eerste uur, medeoprichter en secretaris (toen nog met een k) van het eerste bestuur. Daarnaast zijn er meerdere leden al meer dan 20 jaar lid en is één van hen ere-lid.

Anno 2013 kan Kringgroep "Terneuzen" terugkijken op een rijke historie, met de gebruikelijke hoogte en dieptepunten, verhuizingen, bestuurswisselingen enz. en kijkt ze vooruit en hoopt ze op nog vele jaren fijne Duitse Herdershondensport en geweldige evenementen.
Op het moment zit onze sport in een dip en komt er te weinig jeugd bij, oorzaken zijn er vele maar we hopen toch dat dit tijdelijk is en wij het tij weer kunnen keren.

© Kringgroep Terneuzen 2012 - 2014